10 август, 2005

Провал в готвенето

Преди около седмица с Елито решихме да сготвим нещо и след като доста се почудихме какво да е точно, решихме да се спрем на бананова торта, а именно :

за блата:
  • 4 яйца
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 130 г маргарин
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 2 щипки сол

за сиропа:
  • 100 г захар
  • 2-3 капки лимонова есенция

за пълнежа:
  • 4 банана
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 пакет суха сметана
  • 2-3 капки есенция ром

за какаовия сос:
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 ч. ч. захар
  • 5 с. л. какао
  • 1 с. л. брашно
  • 30 г краве масло
  • 1 ванилия

1. Сиропът се приготвя, като се кипват 120 мл вода със захарта и се овкусява с есенцията.

2. Яйцата за блата се разбиват в купа заедно със захарта с миксер за 3-4 минути, докато се получи кремообразна смес.

3. Брашното се пресява, разбърква се с бакпулвера и се прибавя към разбитите яйца. Добавят се маргаринът, солта и киселото мляко.

4. Бърка се с миксер още 3-4 минути, прехвърля се в намаслена и набрашнена тава с диаметър 26-28 см и се пече при температура 180 градуса до зачервяване.

5. Сметаната за пълнежа се разбива с млякото на сняг, като малко преди да е напълно готова, се овкусява с есенцията. Бананите се нарязват на колелца.

6. Всички продукти за какаовия сос, без маслото и ванилията, се смесват в тенджера, кипва се и се вари 5 минути при непрекъснато бъркане. Маслото и ванилията се добавят 1-2 минути преди да се свали от котлона.

7. Блатът се реже през средата, така че да се получат 2 блата. Всеки се намазва обилно с охладения захарен сироп и се покрива със сметана и резени банани. Двата блата се слепват, намазват се със сметаната и се гарнират с банани. За да не потъмнеят, бананите се поръсват с лимон или със захарния сироп.

8. Тортата се оставя да престои 2-3 часа и при сервиране се залива с какаовия сироп.


Не изглеждаше сложно. Пък картинката ми се видя наистина доста привлекателна, а и имахме почти всички продукти без бананите, но пък колко му е да слезеш до магазинчето пред блока и да ги купиш. И така де, след малко подредихме всички възможни миксери/бъркалки/купи/тави/чинии на плота и стриктно едно по едно започнахме да изпълняваме рецептата. Отвреме навреме се обаждах на баба, да я питам това онова, но пък то това не се брой, защото така или иначе нищо не разбрах от указанията й :-) В крайна сметка, след едночасово туткане, като пъхнахме резултата от цялата работа във фурната, вместо повърхността на блата да остане гладка, целия горен слой се напука и се появиха разни издутини. Една от тях беше.. бая големичка, да кажем колкото юмрука ми, но после постепенно спихна. В крайна сметка, след като изкарахме блата след 40-50мин явно още не беше готов, /и оставете, че беше залепнал за тавата/ , отвътре изглеждаше клисав. Както и да е. Сложихме го да се пече още малко, докато не поизгоря. После се мъчихме да го разрежем на две /не, не си мислете, че е бил бухнал, подметчица си беше/. Успяхме да отделим няколко парченца, които играеха ролята на долния пласт и го намазахме със сметана и банани..мм :-) после и горния слой...мммМмМм :-) И макар, че блатът не ставаше много за ядене, произведението ни изглеждаше точно като на картинката :-)

А днес се опитвахме да направим някакъв сладкиш /нещо като Негърче/ и макар, че бяхме и с кака , пак нищо не стана :-( Всъщност, имахме напредък - нямаше неравномерно изпъкнали участъци !!! :-)) Но пък за сметка на това, отново сладкишът беше залепнал за тавата... Ама... общо взето се ядеше, дори бих казала, че беше вкусен. Но нямаше да се сърдя, ако беше станал поне мъъъничко по-бухнал и не му липсваше долният пласт. В момента рецептата му не е у мен, но до няколко дни /когато ще опитам отново да го направя/ ще я напиша и ще прикача и някоя снимчица на това, което се получи като краен резултат :-)